ÇINGI Otomatik Namlu Temizleme Cihazı

25 Ekim 2021by hctek0
https://hctek.com.tr/wp-content/uploads/1-3.jpg

Günümüz silah sistemleri ve mühimmatlarının hızla gelişimi ile, namlu temizliği ve bakımıyla ilgili sorunlar da bu gelişime paralel olarak artmaktadır. Namlu bakımı ve temizleme yöntemleri maliyet etkin çözümlere ihtiyaç duyarken, geleneksel temizleme yöntemleri; yüksek işgücü ihtiyacı ve bakım süresinin uzunluğu gibi lojistik problemleri beraberinde getirmektedir.

Yerli üretim ÇINGI, TSK envanterinde bulunan 120mm’lik tankların ve  155/203mm’lik obüslerin namlu bakımı için; mevcut cihaz ve temizleme yöntemleri incelenerek, kendine özgü bir tasarımla imal edilmiştir. Tasarım ve imalatta yerliliğin getirmiş olduğu yedek parça ve yerinden tedarik avantajıyla, muharebe alanının her bölgesinde azami arıza geribildirimi ile namluların etkin kullanımı ve hassas atış kabiliyeti hedeflenmektedir. Prototip olarak çeşitli namlu çaplarında imal edilen ÇINGI, gerçek muharebe şartlarında test edilmiş, SSTEK markası ile Türk savunma sanayiinin ve ihtiyaç makamlarının hizmetine sunulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda tadil edilen ÇINGI, kullanıcısı olan gerek topçu birliklerinin, gerek üs bölgelerinin ve gerekse topçu ve füze okulunun kullanım ihtiyaçları, tecrübesi ve gereksinimleri gözetilerek tasarlanmıştır.

 

Genel Özellikleri:

Muadil Ürünler ile Karşılaştırması:

  ÇINGI155 RIFLEBORE BLD-155A
Ebat Ø145x850mm Ø 151x775mm Ø153x820mm
Ağırlığı 18 kg. 14,5 kg. 21 kg.
İlerleme Hızı 2-2,5 mt/dk 1,5-1,8 mt/dk 3 mt/dk
Temizlik Sıvı miktarı 900ml 700ml ?
Fırça Sayısı 2 48 2
Güç Kaynağı 24 VDC 24 VDC 24 VDC
Çalışma Sıcaklığı -30°C ~ +50°C -32°C ~ +50°C -30°C ~ +50°C
Aydınlatma Power Led Yok Var
Uygulama Tüm 155mm namlular 155mm namlu (48 yiv-set) 155mm namlu (48 yiv-set)
Çalışma Şekli Otomatik/Manuel Otomatik Otomatik
Menşei Türkiye Kore Kore

ÇINGI’nın rakiplerine karşı en belirgin üstün özelliği, marka ve yiv-set adedine bağlı kalmaksızın aynı çapa sahip olan tüm namlularda kullanılabilmesidir. Otomatik olarak kullanılmasının yanında, manuel modda da kullanılabilmesi ile namlu içerisinde ki bakırlaşmanın yoğun olduğu bölgenin detaylı temizliğini yapabilme kabiliyeti, rakiplerine karşı üstünlüğünü öne çıkarmaktadır. Ön kısımda bulunan namlu çapından daha büyük, bronz ve at kılı olan fırça sadece yiv kısmını değil namlu içerisinin tüm yüzeyine etki etmektedir. Arka kısımda bulunan bronz ve at kılı olan fırça, ön fırçanın kaldırmış olduğu kiri süpürerek namlu dışarısına atımını sağlamakta ve istenilir ise üzerine bez bağlanılabilir veya fırça kullanmaksızın keçe yardımı ile temizlik sırasında bırakılan temizlik sıvısını kurutma işlemini tamamlamaktadır. Tasarımı olağanca basite indirilerek cihazın bakımı kolay hale getirilmiş rakip cihazların ise olası arıza durumunda manuel olarak çalışma özelliği bulunmayıp, servis için satıcı firmaya bağlı kalınmaktadır.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

YUKARI ÇIK